Болестта като възможност 3

Третата категория:

Сега ще разгледаме третата категория – посланията, които ви казват, че вашият клан не е пълен; че във вашето Klanbewubtsein (съзнание на клана) липсва определен човек. Този човек може да бъде далеч от вас в пространството или времето, но в сърцето ви той е близо.

Има две родови системи: 1. Кланът на рожденото ви семейство и 2. Вашият Herzensklan (кланът на сърцето ви). Това са хората, които опознавате като тийнейджъри или възрастни, които са ви точно толкова близки, колкото и рожденото ви семейство. Това се отнася особено силно за любовните връзки.

Кланът на рожденото семейство

Чрез семейните констелации е открито, че някои болести са израз на трансгенерационно прехвърляне на съдба в семейната система.

Когато за пръв път чуе това, човек не иска да повярва в него. Защо трябва дете или внук да се разболее само защото някой от поколението на родителите или на бабите и дядовците е починал по-рано, убит в инцидент или война? Механизмът на прехвърлянето на съдба между поколенията и потвърден от хиляди случаи. Но той изисква някои предварителни условия.

Рискът от прехвърляне на съдба е особено висок, ако предишният член на семейството (например леля, чичо, дядо или баба) е бил изключен или забравен поради ранната си смърт или поради друг удар на съдбата.

Очевидно семейната система не толерира това, защото когато някой е изключен, тя не е пълна. В системата има сила, която се опитва да възстанови целостта й, като позволява в по-късно поколение да се появи отново съдбата на забравения, за да се припомни съществуването му. Ако не знаете това, този опит на системата да намери баланс остава неуспешен и води само до повтарянето на трудната съдба от поколение на поколение.

Решението идва, когато дадете на забравения добро място в сърцето си. Тогава може да върнете товара обратно на предците. Болестта отслабва или в идеалния случай изчезва напълно.

Ето няколко примера:

Депресия

Бено развива депресивно разстройство, когато бил на 20 години. Съществувал висок риск от самоубийство. Констелацията за симптома показа, че депресията произлиза от семейната система. Когато я попитали, майката казала, че един от чичовците на Бено, брат на баща му, се самоубил, когато е бил на 22 години. Бено не знаел за този чичо. Тогава семейството не го оплакало, а се опитало да забрави за случилото се. Затова не било позволено да се говори за този чичо. Случилото се станало семейна тайна.

Семейната констелация показа тайната енергийна връзка на Бено с чичо му. Той успя да интегрира чичо си в своя вътрешен образ на клана, като му каза: “Скъпи чичо Томас, аз не знаех за теб. Но сега вече знам. Ти принадлежиш на семейството точно като мен и като всички останали. Сега ти давам добро място в сърцето си като мой чичо. Но оттук нататък оставям съдбата ти на теб с уважение и любов.”

Вярно е, че любовта се запазва при процеса на връщането на чуждия товар, защото дълбоката връзка с хората от нашето родословие ни е близка и скъпа, без значение какво мислим по въпроса.

Не само тежки, животозастрашаващи депресивни разстройства, но и по-леки депресивни състояния, разстройства, свързани с употребата на вещества, и дори соматични болести могат да имат семеен системен произход.

Пристрастяване към алкохола

Волфганг, на 40 години, имаше проблеми с алкохола. В констелацията позицията на пристрастяването към алкохола изглеждаше свързана с дете. След като го попитах, Волфганг сподели, че има незаконна дъщеря, която вече е на седемнадесет години и която той никога не е виждал, въпреки че живее в съседно село. Системното решение предложи той да се свърже с дъщеря си, да се грижи за нея като баща и да срещне двете си малки деца, родени от съпругата му, с по-голямата им сестра.

Както често се случва, пристрастяването на Волфганг беше опит да намери “истинското нещо”. Душата му искаше контакт с дъщеря му, а в пристрастяването той намираше само незадоволителен заместител. Заместителите имат значителния минус, че са разрушителни. Когато в констелация дъщерята се приближи, позицията на представителя за алкохолизма изяви желание да се отдръпне.

Рак

Мари, на 42 години, имала рак на гърдата. След операция, радиация и химиотерапия, тя изглежда беше поела в правилната посока – от две години нямаше рецидив. За да увеличи своите шансове за трайно излекуване, тя поиска да постави системна констелация. В констелацията представителят на рака на гърдата действително стоеше на няколко крачки от Мари, но очевидно все още чакаше възможност да се върне. Позицията на представителя на потенциалното послание на рака на гърдата се отнасяше до семейната система и на въпроса дали има жена в семейството й, която е починала млада, Мари отговори, че баба й е починала при раждането на майка й.

Решението за Мари беше да интегрира в своя вътрешен клан баба си и да й даде добро място в сърцето си. След като Мари направи тази вътрешна стъпка, позицията на представителя на рака на гърдата отстъпи по-далеч и показа желание да изчезне. В резултат на това Мари се почувства освободена от страха от рецидив. Преди това тя интуитивно беше усещала близостта на болестта.

Herzensklan (кланът на вашето сърце)

Това са хората, които срещате едва когато сте тийнейджъри или зрели хора,но които са ви точно толкова близки, колкото е и рожденото ви семейство. Кланът на вашето сърце съществува през няколко прераждания. С тези хора човек е свързан с памет, обхващаща различни животи. Когато се срещнете отново, вие се разпознавате, чувствате връзката на сърцето и сте щастливи.

Едва няколко души принадлежат към клана на сърцето. Понякога в живота си срещате само един човек от клана на сърцето; понякога двама или трима. Характерна черта е дълбоката любов, която е съществувала в минали животи и е разпозната отново в този. Имате чувството, че се познавате от векове. Съвсем естествено и здравословно е да подновим свързване от такова измерение, да продължим и да завършим арката на любовта.

Но ако отхвърлите връзка от такова измерение, тялото ви уведомява чрез симптоми. Най-често това, което реагира, е сърцето – започва да боли или да излиза извън ритъм. Или се появява депресивно състояние и остава, въпреки всички усилия за лечение.

Сабине страдаше от униние. Имаше чувството, че се движи през живота си с много тежък товар. Това състояние продължавало от много време. Всичко, което беше опитала до този момент, не беше помогнало.

В констелацията за симптома товарът, който тежеше на Сабине, беше съвсем очевиден. Посланието за симптома очевидно стоеше в тази позиция от дълго време, беше отегчено и сочеше в посока, в която никой не беше застанал. Когато поставихме човека, който липсва, у Сабине започна да настъпва промяна. Тя подозираше кой може да е този мъж. Приближи се внимателно към него, стъпка по стъпка, и докато правеше това, товарът отпадаше парче по парче. Колкото по-близо отиваше до него, толкова повече тя се изправяше до пълния си ръст.

Стана очевидно, че те са се обичали и че са принадлежали един на друг. В този момент от констелацията Сабине се озова в прегръдката му, т.е. нейният представител се озова в прегръдката на представителя на мъжа.

В истинския живот бяха нужни няколко седмици двамата да се открият. В този момент за Сабине започна съвсем нов живот. Този мъж принадлежеше на клана на сърцето й (нейния Herzensklan).

Пол имаше болка в сърцето: ангина пекторис. Посланието на тази болка сочеше към ниска жена. Пол незабавно разбра кой е това. Преди известно време той решил да не започва връзка поради рационални аргументи. Когато стана ясно, че те са били свързани в минал живот, че тази жена принадлежи на клана на сърцето му и затова е било съвсем естествено и напълно безопасно да отвори сърцето си за нея, той най-накрая можеше да се свърже с нея. Сърдечната болка остана в миналото.

Друг мъж, който преживяваше подобна ситуация, веднъж ми каза следното: “Но ако аз наистина се съглася на тази нова връзка, трябва да се откажа от предишния си живот.”Отговорих му: “Да, може би, но ти трябва да се откажеш от него и ако умреш от инфаркт.” Това той успя да разбере.

Този обзор обясни някои от вътрешните послания, които могат да носят физическите симптоми. Същото важи за болестите, защото вие може да ги поставите в констелации и така да разкодирате техните послания.

Понякога поставям представител и за болния орган: сърце, бял дроб, бъбрек, коляно или бедро. Наистина е интересно да чуем какво искат да ни кажат органите. Така научаваме от източника как са те и сме по-готови да направи нещо за тях, да ги държим далеч от вредни неща и, най-важното, да слушаме посланията им.

Тялото е наш приятел. То е много по-мъдро от нас. То не познава отделянето от душата или духа. Тялото е дълбоко свързано с всичко и затова има огромна мъдрост. Научете се да слушате неговия глас. Заслужава си.

д-р Карл-Хайнц Раушер

www.dr-rauscher.de

Прочетете предишните статии тук:

Болестта като възможност

Болестта като възможност 2

 

 

admin

admin@www.miastoto.bg