Болестта като възможност

Всичко в живота има цел, въпреки че може да не разберем веднага каква е тя. Дори онова, което не харесваме, е част от живота, точно както всичко останало. Това е вярно и за болестите, за болката, за всички симптоми и явления в тялото.

Тялото е мъдро и за разлика от доста ограничения човешки интелект е свързано с един по-голям дух. Тялото знае много повече, отколкото човешкото същество, живеещо в него, много повече, отколкото анализиращият ум, който може да разбере само чрез разделяне, разграничавайки нещата едно от друго и следователно разделяйки човека на тяло, душа и дух. Човешкият интелект ограничава възприятието си до петте сетива, докато естествено тялото използва възприятието на душата и духа – с други думи, интуицията.

Тялото има интуитивна мъдрост, която с удоволствие иска да ни даде като подарък, защото то е наш приятел, защото сме негови собственици. Но ние сме забравили как да разбираме неговия език. Освен това неговите вътрешни явления ни притесняват, защото понякога ни болят или ни спират, когато искаме да се втурнем напред, и сякаш осуетяват плана на живота ни.

Ние искаме негативните прояви в тялото да замълчат, гълтаме болкоуспокояващи и антибиотици, въпреки че нашето тяло просто иска да ни предупреди: “Спри, не продължавай така! Помисли отново, огледай се, върни се, движиш се в грешната посока или оставаш твърде дълго в неподвижността на нерешителността. Реши сега!”

Тялото ни говори. Неговите послания са важни, понякога жизненоважни. Добрата новина е, че можем да се научим да разбираме езика му. Най-добрият инструмент, който имаме за това, е системната констелационна работа, защото този метод дава глас на тялото, на телесните симптоми, на органите и дори на болестта.

Много е интересно да слушаме своето сърце, бели дробове, бъбреци, стомах, колене; или болката, обрива и тъжното настроение; или да разберем посланието на тумора или на възпалението.

Системната констелационна работа е създадена от Берт Хелингер преди десетилетия. По-късно методът е разширен от други, включително и от мен, за да включи физическите симптоми, органите и болестите.

Но как се чувства даден орган? Как се чувства симптомът или как се чувства болестта? Информацията, която системната констелационна работа показва, е едновременно обогатяваща и изненадваща. Обикновено констелацията служи за лечението на целия човек. Никога не е болно само тялото или само душата. Човекът е болен в своята цялост и затова може да се излекува само като цялост.

Някои болести се лекуват сами – например грипът. И ако разберете защо се е появил, няма да се налага той да остава дълго.

Всяко заболяване посочва нещо, което липсва в тялото. Немският език е много проницателен по този въпрос. Ако някой е болен, на немски ние питаме: “Какво ти липсва?” Но какво може да е липсващото нещо? В най-широкия смисъл това е прозрението.

Като цяло има три категории послания и прозрения, които болестите и симптомите дават:

  1. Първо, има послания за факти. Това са прозрения и съвети, от които отчаяно се нуждаете в този момент от живота си.
  2. Второ, има послания, които показват, че душата ви може да не е пълна, че може да сте оставили част от душата си в миналото, например в травматизираща ситуация в детството или дори в предишно прераждане.
  3. Трето, има послания, които ви казват, че вашият клан не е пълен, че ви липсва конкретен човек от вашето съзнание на клана.

Първата категория:

Нека започнем с посланията за факти.

Ако развиете симптом с такова послание, вие очевидно трябва да разберете нещо, касаещо реалната ви житейска ситуация, така че да можете да вземете по-добри решения. Или с по-прости думи, вие трябва да направите нещо по начин, различен от онзи, по който сте го правили в миналото. Може би сте изключили или сте забравили някоя централна тема в живота си.

Например течащият нос може да казва:”Внимавай, човече, не виждаш ли, че ти е писнало отвсякъде?” (фигуративно). Веднага интуитивно разбирате каква е темата. От дълго време знаете, че нещо ви е писнало, но не сте искали да го знаете, защото сте се страхували от последиците. Може би ви е писнало от стресова ситуация в работата; може би е по-добре да потърсите друга работа. Или е проблем с връзката ви, за който най-накрая ще трябва да поговорите с партньора си. В този случай може да започнем разговора с:”Писна ми от….” (на немски казваме: ”Имам запушен нос….”). Течащият нос ще спре доста бързо.

И друг пример – кашлицата. На немски, ако сме ядосани на някого, ние казваме:”Dem huste ich etwas”, което буквално означава: “Кашлям нещо върху някого”. На английски казваме: “Някой просто да се разкара”. Но кой е този, който “е разкаран”?

Някой може да очаква  от вас да се държите по определен начин. Може да не разберете веднага, че не желаете подобно очакване към себе си или може да нямате смелостта да го изразите ясно. В този момент тялото се включва, развивайки рефлекс на кашлица или дори бронхит. Вътрешният конфликт е: “Искам ли това, или не? Трябва ли да кажа нещо или не?” Може да се окаже, че този вътрешен конфликт върлува из белите ви дробове като бронхит. Като изкашляте дъха си на пресекулки в комбинация с интонацията на кашляне, става ясно, че трябва да повишите глас. Просто трябва да раздвижите устните, да кажете “какъв всъщност е проблемът” и съвсем скоро кашлицата ще изчезне.

При други възпаления отново може да има конфликт, който не е разрешен на психическо ниво и затова се е преместил в тялото. По-точно тялото като наш приятел се грижи и ни посочва със симптомите си – кашлица, цистит, треска – че има конфликт, за който незабавно трябва да се погрижим.

Има още много примери, в които символиката на симптома вече показва посоката. Символиката на симптомите е подробно изследвана. Десетилетия наред психосоматичната медицина (психе = душа, сома = тяло) се занимава със символичната сила на физичните симптоми. За това не е нужна констелационна работа.

За много други физически симптоми обаче не може да се разбере какво се случва дори с познаването на символиката на тялото. При тях помага системната констелационна работа. В подобни случаи поставям в констелацията нов представител, наречен “потенциално послание на симптома”. Ако наистина има такова послание, то се проявява незабавно. Понякога клиентът разбира какво означава посланието още по време на констелацията, в други случаи това отнема няколко дни. Ако посланието обаче е идентифицирано и има готовност да се приемат последиците, симптомът отслабва  или напълно изчезва. Засегнатият орган се подобрява, а същото важи и за клиента.

Посланията за факти, които се проявяват в констелациите за симптоми, могат да бъдат най-различни. По-долу са дадени няколко примера. Във всички тях имената са променени.

Кристине има болки в корема. Тя страда, но не иска да се занимава с болката. След известно време все пак се съгласява да отиде на медицински прегледи. Тъй като резултатите не показват патологични находки, но коремната болка се връща, тя пожелава да постави констелация за симптома. Констелацията показва, че коремната болка носи послание. Посланието се поклони като слуга пред Кристине. Когато тя видя това, разбра, че е време да потърси помощ. Също така си спомни проблема, за чието разрешаване наистина се нуждае от помощ. Темата е решение за кариерата, което до момента тя не успява да направи със собствени усилия. След като Кристине реши със сигурност да потърси съвет за своя проблем, болката в корема се оттегли. Още по време на констелацията Кристине почувства облекчение.

Тя беше чакала твърде дълго за следващата си стъпка в кариерата. Тялото й трябваше да й покаже, че не може да продължава така.

Саймън многократно наранява десния си глезен. Веднъж, падайки по стълбите; друг път го ритнали, докато играел футбол. В началото на констелацията симптомът за риск от инцидент искаше непрекъснато да удря левия глезен на Саймън, отразявайки по този начин истинската ситуация през последните седмици. Поставих представител на потенциалното послание на риска от инцидент. Но този представител не приличаше на абстрактно послание, а на човек – всъщност на жена, която чака Саймън.

Първоначално Саймън не можа да се сети за нищо, свързано с това послание. Той нямаше партньор и се чувстваше добре сам. Въпросът остана неразрешен.

Две седмици по-късно той счупи десния си глезен, играейки бадмингтон на открито. Трябваше да се направи операция. Тъй като счупването не зарастна правилно и неколкократно се възпаляваше, той се върна за друга системна констелация. В началото сподели, че си е спомнил за жена, която преди два месеца му написала прекрасен имейл, но той не й отговорил.

В констелацията отново поставихме симптома на Саймън, който очевидно стана възпалението на оперирания му глезен. Поставих посланието на симптома срещу Саймън. Точно до посланието поставих жената, която беше написала имейла.

По време на констелационния процес стана ясно, че потенциалното послание от риска от инцидент е свързано с жената, за която Саймън се беше сетил, след като беше видял предишната констелация. Когато Саймън реши да се свърже с нея, симптомът на възпалението отслабна. Саймън и тази жена започнаха връзка в истинския живот. Резултатът: счупването се излекува без никакви проблеми.

Изненадващо! Симптом на тялото като инициатор на връзка!

Анна е непрекъснато уморена и изтощена. В констелацията за симптома представителят на потенциалното послание на умората показа изумителна реакция. Той се обърна обиден като някой, който дълго време е бил пренебрегван. Отначало Анна не знаеше какво означава това. Едва след като посланието на симптома започна да демонстрира поведението и външния вид на дете, Анна каза, че има желание да има деца от години, но напоследък потискала това желание, защото партньорът й не искал деца.

Когато поставихме в констелацията представител на “желанието на Анна за деца”, този представител и представителят на посланието на симптома се приближиха един до друг. Когато Анна осъзна колко важно е желанието й за деца, тя внезапно се пробуди. Разбра, че е крайно време да отвори очи и да изясни нещо фундаментално във връзката си.

В този случай телесният симптом служеше като призив от нероденото към живота.

 

 

 

 

Следва продължение:

Болестта като възможност 2

От д-р Карл-Хайнц Раушер

www.dr-rauscher.de

admin

admin@www.miastoto.bg