История и същност на метода “семейни констелации”

Понякога трудните психологически проблеми могат да бъдат решени доста лесно чрез общи терапевтични методи. Дори ако работата отнема време, тя често може да бъде разрешена с първия метод, който опитва терапевтът. Понякога обаче различни методи не дават резултат и вие се чудите дали вашите проблеми с психичното ви здраве някога ще бъдат разрешени. Семейната констелационна терапия предлага различен подход, който често помага, когато няма други подходящи методи. Психотерапевтичният метод на семейните констелации има интересна история, а и техниките, които се използват,  са очарователни.

Към вашето разбиране за терапията на семейната констелация могат да добавят няколко основни постановки.

Влияние на травмата върху много поколения

В семейните констелации се вижда, че всичко, което се е случило в семейството ви в миналото, може да повлияе на начина, по който мислите, чувствате и се държите сега. Мъката, страхът или гневът на един човек влияят върху цялото семейство. Тъй като членовете на семейството са свързани в морфогенното поле, те всички усещат последствията от това, което се е случило с всеки от членовете на семейството преди тях.

Морфогенно поле

Морфогенното поле е енергийно поле, което съдържа спомените и специфичните енергии на групата. Тази група може да бъде семейство, общност, държава или дори цялото население на света. Тъй като това енергийно поле съдържа всички знания от групата, преживяването на неговото влияние може да ни помогне да разберем източниците на нашите проблеми, дори ако никой не ни е казал фактите.

Ред на любовта

Берт Хелингер, основател на терапията чрез семейни констелации, идентифицира няколко „реда на любовта“, от които следва любовта. Двата най-важни и основни реда на любовта са, че

(1) всеки в групата има същото право да принадлежи и винаги принадлежи, и

(2) всеки, който принадлежи, трябва да получи полагаемото си по право място.

Изключени членове на семейството

Може би си мислите, че семейството ни никога няма да изключи член на нашето семейство. Това се случва през цялото време! В семейните констелации се счита, че изключените членове на семейството засягат цялото семейство, дори след като семейството вече няма контакт с тях. Някои примери за изключени членове на семейството са:

Бебета, които са били абортирани или са били мъртвородени.

Бебета или деца, които са били дадени за осиновяване.

Членовете на семейството, които са починали, особено ако са починали млади.

Бивши съпрузи и партньори от предишни взаимоотношения.

Тези изключени членове на семейството продължават да засягат цялото семейство. Също така, друг член на семейството може да заеме мястото на изключения член, като резултата са емоционални борби, зависимости или дори физически заболявания.

Принадлежност

Семейната констелационна терапия идентифицира стремежа изключването да бъде най-важният фактор в семейството. Ако някой чувства, че не принадлежи, семейната система ще се погрижи той да получи полагаемото му се чувство за принадлежност.

Скрити лоялности

В семейството имаме лоялност. Понякога, според теорията на семейните констелации, имаме лоялност към членовете на семейството, които са починали или за които никога не сме знаели. Тези скрити лоялности могат да ни накарат да следваме моделите, да развиваме навици и да правим нездравословни избори, които не можем да разберем с фактическата информация, която имаме. Семейната констелация може да ни помогне да разберем тези източници, за да можем да вземем различни решения.

Приложение на семейните констелации

Методът „фамилни констелации“ може да се използва за широк спектър от проблеми, независимо дали са физически, умствени, социални или духовни. Констелациите могат да ни помогнат да преодолеем проблеми като:

 • депресия;
 • безпокойство;
 • наркомании;
 • лоши навици;
 • неуспех на работното място;
 • отрицателни модели на взаимоотношения;
 • семейна дисфункция;
 • травма;
 • скръб;
 • обсесивни мисли;
 • физически заболявания;
 • финансови проблеми;
 • фобии;
 • прекомерна вина.

История на семейните констелации

Откъде идва идеята за фамилните констелации? Берт Хелингер е разработил тази форма на терапия на базата на по-ранна работа в свързани терапии, както и от собствения си житейски опит. Алфред Адлер е първият, който използва термина „семейна констелация“, за да се позове на връзките и чувството за принадлежност на хората в семейството. Сега много други терапевти използват фамилните констелации или като единствена практика, или като алтернативна терапия, за да се справят не само със семейните проблеми, но и с индивидуалните.

Основни въздействия

Въпреки че Берт Хелингер не твърди, че е създал семейните констелации, работата му е крайъгълен камък на терапията на фамилните констелации, както е известно днес. Хелингер е от германско семейство, преживяло Втората световна война, без да жертва моралните си ценности. Самият Хелингер вместо да ходи на срещите на “хитлеровите” младежи, често е прекарвал времето си с католическа организация, която нацистите са смятали за нелоялна към тяхната кауза. Гестапо го посочва като враг на народа и той избягва от техния тормоз.

Скоро след това той става католически свещеник. Работейки като мисионер с хората от Зулу в Южна Африка, Хелингер наблюдава как тази различна култура разрешава проблеми, произтичащи от семейството. Той също така забеляза, че духовните церемонии в Зулу са много сходни с ритуалите на католическата маса.

След завръщането си в Европа от Южна Африка, Хелингер напуска свещеничеството, за да стане психотерапевт. Учил е с известни психотерапевти от няколко различни терапевтични училища. През това време неговите влияния включват различни семейни системи, мислещи лидери в специфични терапии като: психоаналитични методи;

 • транзакционен анализ;
 • първична терапия;
 • психодрама;
 • семейна скулптура;
 • трансгенерационна психология;
 • невролингвистично програмиране;
 • провокативна терапия;
 • провеждане на терапия;
 • житейски скриптове.

Развитие на семейната констелационна терапия на Берт Хелингер

През 90-те години, след 50 години работа със семейства по целия свят, Берт Хелингер поставя всички тези различни идеи в този нов тип терапия и лечение. Оттогава Хелингер е произвел впечатляваща работа. Със своите 83 книги и след провеждането на много семинари за семейните констелации, Хелингер обединява тези различни влияния, за да измисли нова комбинация от идеи и нов терапевтичен стил, наречен семейна констелация.

Терапия със семейни констелации в страни, които не говорят немски

Информацията – най-вече книгите и клиповете – които идват директно от Хелингер, е на родния му немски език. Това, което може да не е очевидно за хората, които не говорят немски, е, че Хелингер има много спорни гледни точки. Той има склонност да взема много патриархална позиция. Изглежда смята хомосексуалността за болест, която трябва да бъде излекувана. Той също така насочва хората в неговите сесии да преминат през ритуал за благодарност към човека, който ги е наранил. Неговите възгледи обикновено са антисемитски.

Въпреки това, основните положения във връзка с фамилните констелации се считат за валидни от много терапевти, които мислят по по-модерни, всеобхватни начини.

Методът “семейни констелации”

В една типична семейна терапевтична сесия има клиент, фасилитатор и вероятно други участници. Клиентът е човекът, който идва да разреши проблема. Фасилитаторът е терапевтът, който ръководи процеса. Останалите участници са несвързани с клиента хора, които също могат да бъдат клиенти в свои сесии.

Темата на клиента

Клиентът има проблем, който иска да разреши или преодолее. Въпросът може да бъде всичко – от гризане на нокти или пушене до проблеми с връзката или депресия. Клиентът накратко казва на фасилитатора какъв е техният проблем. Не обясняват подробно или предполагат каквито и да било причини, поради които проблемът съществува и ги притеснява. След това седят и наблюдават.

Провеждане на констелация в група

Ако в сесията се включват и други участници, фасилитаторът или клиентът избират различни хора, които да представляват определени членове на семейството. Фасилитаторът може също да избира хора, които да представляват група, към която принадлежи търсещият или идеал, който те следват.

След това фасилитаторът подрежда участниците по начин, който може да има смисъл за клиента. Всеки остава неподвижен и тих за известно време, давайки на клиента време да се свърже с морфогенното поле и да определи дали подреждането е вярно за него.

Извършване на “корекции”

Фасилитаторът прави промени в подреждането, докато клиентът не почувства, че това е „правилно“. Отнема известно време, за да се усети всеки път дали подреждането отговаря на истината. Когато клиентът приеме новата подредба, той или тя ще се свърже с него на ниво чувства.

В този момент, фасилитаторът предлага всеки от участниците да каже по едно изречение. Клиентът заема своето място в подреждането и всеки човек изрича съответните думи. Отново, ако предложението не е вярно за тях, фасилитаторът може да опита други изречения.

Разрешаване на емоционални проблеми

След като констелацията приключи, клиентът, след като е научил източника на своя актуален проблем, се връща към своя живот, за да научи повече за този човек или за своето минало. Ако този човек е все още жив, той може да се свърже с него директно на емоционално ниво, за да донесе изцеление на връзката. Ако лицето е починало или по друг начин не е на разположение, клиентът търси други начини да научи какво се е случило в миналото, така че да може да намери решението си по отношение на проблемите, свързани с предците.

Терапията “фамилни констелации” обикновено се провежда или под формата на семинар, или на индивидуални консултации. И двата начина са доказали своята ефективност, въпреки че за всеки от тях са необходими различни методи и техники.

Семинари

В семинарите за семейни констелации, хората се редуват като клиенти и участници. Процедурата е много подобна на описаната по-горе.

Индивидуално консултиране

При индивидуалното консултиране констелацията често приема формата на въображаеми солови упражнения. Терапевтът може да ви предложи да си представите ситуация, в която да се свържете с изключен член на семейството или ако сте изключен член на семейството, да се свържете с друг член на семейството. По този начин ще разрешите източника на проблема си. Идеята е, че след като този източник бъде излекуван, вашият проблем ще изчезне.

By Julia Thomas

https://www.betterhelp.com/advice/therapy/history-and-methods-of-family-constellation-therapy/

admin

admin@www.miastoto.bg