Как да премахнете ограничаващите убеждения

“Първият проблем за всички нас е не да се научим, а да се отучим” – Глория Стейнхам

Колко често чувствате, че нещо ви задържа да не постигате вашите мечти? Чувствате ли се неспособни да тръгнете към това, което наистина искате, защото някой казва, че не бихте могли или не трябва да го правите? Позволявали ли сте някога нечие мнение да ви спре да вървите към вашата мечта? Всеки от нас се е усещал блокиран от някого, от чувство, мисъл или несъзнателно програмиране. Точно сега, на едно по-дълбоко ниво, вие се борите с негативните вярвания за себе си и за света. Вие може и да не съзнавате това сега, но тези скрити мисли и вярвания са най-големите умствени, емоционални и енергийни блокажи, пречещи да проявявате живота, който най-много искате да имате.

 

Като дете е много вероятно да сте чували думата “не” над шейсет хиляди пъти, още преди да станете на 5 години. От раждането си сте били дълбоко програмирани с негативни послания за протягането към постигането на вашите мечти. Обществото счита за нормално за нас да се страхуваме да търсим това, което искаме, особено ако то е голяма мечта. Някои от тези мисли могат да звучат така : “Не бъди мечтател, теди хора никога не постигат нищо в живота” или “Бъди реалист, мечтите не слагат храна на масата”. Като слушате този вид програмиране отново и отново, това се превръща в причина ограничаващите ви схващания да формират вас самите и света ви. Постоянното приемане и повтаряне на тези негативни вярвания ви заключват някъде в във вашата психика и те се проявяват като обстоятелствата и начина на живот, с които се сблъсквате ежедневно.

 

Какви са някои от ограничаващите вярвания, които измъчват ума ви? Вземете лист хартия и ги напишете всичките. Това упражнение ще хвърли известна светлина върху тези скрити мисли и ще ви помогне да ги осъзнаете по-добре. Някои от често срещаните ограничаващи вярвания са: “Аз не съм достоен, аз не съм достатъчно добър, аз съм твърде мързелив, за да успея, аз не мога да си вярвам или по-духовно е да се съсредоточавам върху другите, а не върху себе си.” Осъзнавате ли, че всяко от тези ограничаващи схващания е просто ЕДНА мисъл? След като видите, че всяка от тях е просто една малка и незначителна мисъл, можете да започнете да избирате дали искате да вярвате в нея или не. Вие сте този, който взима крайните решения в живота си. Вие сте винаги този, който избира това, което иска да приеме като опитност за реалността. Мисленето извън кутията започва с истинското осъзнаване на кутията, в която вече сте. Тогава можете да си представите както е да излезете извън тази парадигма. Това може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но осъзнатият взимащ решения във вас е буден и е наясно точно сега и вече е тук, за да поеме в ръце бъдещето ви и света ви. Така че може и вие да се включите и да се насладите на пътешествието.

 

Често хората намират, че е изключително трудно да променят старите си отрицателни навици на мислене, защото са си изработили вътрешен механизъм за защита. Тази отбранителност също ви блокира да чувствате, да си представяте, да творите и да проявявате. Този вътрешен щит или стена от защитна енергия могат да бъдат определени като вашия вътрешен циник, скептик, саботьор или съдия. Той ви пречи да получите невероятния живот, който заслужавате! Той е бърз в сърденето и в поставянето на етикети на света като правилно или погрешно, добро или лошо. Той е забравил за детската връзка с чистото състояние на любопитство. Този саботиращ глас блокира пътя ви към най-голямата свобода! Готови ли сте да смъкнете маската на вашия вътрешен саботьор и да се научите как да го елиминирате?

 

Най-напред, ако вашият вътрешен скептик имаше лице, как щеше да изглежда? Какво е чувството да бъдете около вътрешния си циник? Дали те имат определен тон на гласа или ходят дори по определен начин? Какви са негативните послания, които те постоянно ви повтарят за вас самите и за другите? В какво тази осъдителна енергия ви подмамва да вярвате за вашите приятели, семейство и колеги? Каквото и да представлява тази защитна енергия на страх, това НЕ СТЕ ВИЕ! Това е вашето вътрешно Зло Духче, което сте наследили от Злите Духчета на други хора. Може да забележите, че всеки път, когато започнете да се отпускате и наистина да мечтаете  за това, което искате в живота, този ужасяващ глас се появява и енергията и мечтите ви изтичат с него в отходния канал. Така че кой управлява вашата вътрешна реалност, вие или вашето Зло Духче?

 

Негативната енергия на Злото Духче във вас е изтъкана от съмнение, страх, скептицизъм и усещане за изолираност и разделение. Това не е истинската ви душа! Вие сте цялостни, съвършени и завършени точно такива, каквито сте. Злото Духче поддържа само отрицателни идеи за света, за вас самите и за другите. То ви кара да чувствате недоверие към Вселената. Всеки път, когато приемате тази негативна осъдителна енергия като Истината, вие подсилвате негативизма, който се проявява в живота ви. Казвайки неща като: “Аз не мога да направя това”, “Това никога няма да проработи”, “Вие сте жалки” или “Те са безнадеждни”, вие продължавате да се идентифицирате с това негативно пространство. Можете да изпитате собствената си автентична сила, само когато сте се разграничили стопроцентово от тази енергия, основата на страх. Елиминирането на вътрешното ви Зло Духче ще ви върне живота, като ви позволи да впрегнете в действие вашата естествена, творческа, божествена сила. Каним ви да отделите време, за да забележите, когато се обажда Злото ви Духче през тази седмица, като следвате този процес от 3 стъпки.

 

УПРАЖНЕНИЕ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЗЛОТО ДУХЧЕ

 

  1. Разграничете се от Злото Духче. Започнете като просто погледнете в очите Злото Духче. Гледайте го и различете, че тази енергия или глас НЕ е ваша. Отдалечете се на разстояние от този мисловен механизъм, като го видите далеч от вас, в ъгъла на една бяла стая. Вижте, че помежду ви има здравословно разстояние. Създайте точна визуална представа в съзнанието си за това как изглежда и му дайте име. Забележете с какво е облечено, прическата му и най-вече изражението на лицето му. Ако не можете да си представите своето Зло Духче, просто му измислете име. Можете да използвате някои от любимите ни имена за Зли Духчета като “Осъждащата Джуди”, “Скептичния Сам”, “Невярващия Денис”, “Пол Песимиста” или “Циничната Сузи.”
  2. Признайте и приемете Злото Духче. Наистина най-добрият начин да се справите с този гаден саботьор е да НЕ се противопоставяте или борите с него, а да признаете и утвърдите присъствието му. Какво се случва, когато се борите с нещо вътре в себе си? То просто се чувства по-истинско и расте по-силно вътре. На каквото и да се противопоставяте, то продължава. Били ли сте някога на парти, където се преструвате, че си прекарвате добре и докарвате фалшиво щастлив израз на лицето си, докато вътре в себе си сте всъщност в негативно състояние, от което се опитвате да се измъкнете? Колко успешно сте се престрували и сте подтискали вътрешния си негативизъм? Забелязахте ли, че колкото повече сте игнорирали тъмните си чувства, толкова по-силно те са нараствали? Ако се борите с нещо, то ще ви саботира и по свой начин ще се наложи по-дълбоко в съзнанието ви. Препоръчваме ви да започнете със спокоен, директен, но много любопитен подход. Започнете да слушате вашето Зло Духче с разбиране и мило. Използвайте реплики като например: “Аз чувам какво мислиш”, “Разбирам какво искаш да кажеш” или “Да, виждам това, което наистина искаш там вътре”. Когато Духчето се почувства признато и чуто, то ще намали яростта си вътре във вас.
  3. Създайте си Мантра за стопяване на Зли Духчета. След като сте утвърдили вътрешното си Зло Духче, следващата стъпка е да пренасочите енергията си, като се фокусирате върху фраза, която ще ви даде сила и ще премахне и трансформира отрицателните вибрации на Духчето. Някои примери за Мантри за стопяване на Зли Духчета са:

 

Аз мога лесно и без усилие да постигна мечтите си!

Аз имам силата да постигна всичко, което моето сърце желае!

Аз съм наистина неудържим в сътворяването на моите мечти!

Аз знам точно какво желае сърцето ми повече от всичко!

 

Ако наистина искате да укротите гласа на Злото Духче, говорете му сякаш то е наистина малко, невинно, изгубено дете. Кажете, че ще му помогнете да намери пътя към дома си. Можете да започнете, като отбележите онова, което то е правило и което не ви харесва, да добавите думата “И”, а след това да изречете Мантрата за стопяване на Зли Духчета. Ето някои примери: “Усещах, че се опитваш да ме контролираш и имам силата да проява всичко, което моето сърце желае!” или “Аз разбирам, че не вярваш, че мога лесно да постигна мечтите си И сега знам, че имам творческия заряд, за да създам това, което искам!”

 

Колкото по-често използвате този прост процес от 3 стъпки, толкова по-лесно ще ви бъде да отстраните Злото Духче и да видите какво наистина желае сърцето ви. Тъй като сърцето ви се отваря съвсем естествено, вие ще бъдете в състояние да се доверите на себе си на по-дълбоко ниво и да осъзнаете някой ден, че всички ваши Зли Духчета са перфектни учители в живота ви, позволяващи ви да растете по-силни и да ви вдъхнови да създадете вълшебния живот, който сте дошли да изживеете тук.

 

Джефри Озуалд и Марго Захер

http://www.supermanifestor.com/

admin

admin@www.miastoto.bg