Толкова сме развълнувани да споделим с вас тези просто зашеметяващи камъни с Мандали! Мандалите имат много интересна символика.

Рисуването на мандали е свещена практика, взаимствана от тибетските монаси и много други култури. Ще бъдете изумени от това, което представляват всички тези цветни точки върху камъка.

Снимка: Elspeth Mclean

Според проекта “Мандала”  (http://www.mandalaproject.org/What/Main.html) думата произхожда от класическия индийски език на санскрит.

Свободно преведена като “кръг”, мандалата е много повече от проста форма. Тя представлява цялостност и може да се разглежда като модел за организационната структура на живота – космическа диаграма, която ни напомня за нашето отношение към света, който се простира в нашите тела и умове.

Снимка: Elspeth Mclean

Символика на мандалата

Мандалата описва както материални тела, така и нематериални, във всички аспекти на живота: небесните кръгове, които наричаме земя, слънце и луна, както и кръгове от приятели, семейство и общност.

Ето какво казват фактите от религията: – В будизма мандалите са богати на символика, която представлява различни аспекти на будисткото учение и традиция. Те са част от това, което прави създаването на мандала свещен акт, тъй като докато те работят, монасите предават ученията на Буда.

Извън квадратния храм има няколко концентрични кръга. Най-външният кръг обикновено е украсен със стилизирана скрап, наподобяваща огнен пръстен. Този огнен пръстен символизира процеса на трансформация, който хората трябва да преживеят, преди да могат да влязат в свещената територия вътре. Той блокира непосветените и символизира изгарянето на невежеството.

Снимка: Elspeth Mclean

Следващият кръг навътре е пръстен от мълния или диамантени скейтъри, който означава неразрушимост и осветяване. Той е последван от кръг от осем части, представляващи осемте аспекта на човешкото съзнание, които свързват човека с цикъла на прераждането. И накрая, най-вътрешният пръстен е направен от листа на лотос, което означава религиозно прераждане.

Снимка: Elspeth Mclean

Квадратната структура в средата на мандала е дворец за обитаващите божества и храм, съдържащ същността на Буда. Четирите сложни врати на площада на храма символизират различни идеи, включително:

– Четирите безгранични мисли: любяща доброта, състрадание, съчувствие и спокойствие;

– Четирите посоки: юг, север, изток и запад.

Снимка: Elspeth Mclean

В рамките на площада дворец или храм са образи на божества, които обикновено са петте Джани Буди (Великите Буди на Мъдростта). Иконографията на тези божества сама по себе си е богата на символика. Всеки от Джани Будите представлява посока (център, юг, север, изток и запад), космически елемент (като форма и съзнание), земни елементи (етер, въздух, вода, земя и огън) и определен вид мъдрост.

Всеки Буда е овластен да преодолее определено зло, като невежество, завист или омраза. Петте Джани Буди са като цяло еднакви по външен вид, но всеки от тях е представен иконографски с определен цвят, мудра (жест на ръката) и животно. В центъра на мандалата е изображението на главното божество, което е поставено над централната точка, описана по-горе. Тъй като няма измерения, централната точка представлява центъра на Вселената.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=hEA7kpVN29o

Как да рисуваме мандали върху камъни:

Елспет Маклийн е невероятно талантлива и ние сме намерили 2-минутен видео – урок, където тя ви показва как да създадете ваши собствени прекрасни камъни – мандали. Не забравяйте да гледате видеото по-горе. Просто кликнете върху “възпроизвеждане” , за да го видите.

Сега е време да се опитате да нарисувате собствените си камъни с мандали. Не забравяйте да измиете избраните камъни внимателно и да ги изсушите. След това изберете от красивите модели, които сме подбрали за вас. Версиите по-горе и по-долу имат пълни ръководства на Сайта на цветните занаяти – http://colorful-crafts.com/mandala-stones-diy/

Открихме тези други великолепни камъни, които имат някои невероятни особености. Можете да видите много фините детайли, които изглеждат прекрасно. Намерихме ги тук- https://www.designspiration.net/save/2516343853409/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+dspn%2Feveryone+%28Designspiration+-+Everything%29

Намерихме и това прекрасно видео на Facebook от страница- https://www.facebook.com/Happinessinyourlife/?fref=nf

В нея е представена прекрасната колекция от творби на художника Елспет Маклийн.

Източник: https://thewhoot.com/whoot-news/crafty-corner/paint-mandala-rocks

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X