Фамилните констелации – какво можем да направим сами

Съществуват много различни начини за подреждане на семейна констелация в представите на човек. При всички начини, които предлагам по-долу, е важно да обърнете внимание на собствените си реакции и да ги приемете сериозно. Запитайте се какво се случва у вас, когато правите това. Докосва ли ви нещо от всички тези неща? Ядосват ли ви някои от действията, които си представите. Усещате ли съпротива. Нещо кара ли ви да се чувствате по-добре. Когато си представяте всяко от действията, е добре да затворите очи и да си дадете достатъчно време, за да може въпросният човек ясно да се появи във вашето съзнание. Кажете изреченията спокойно и без емоция.

Представете си, че майка ви и/или баща ви застават пред вас и им кажете: “Поставям себе си до вас/теб.”

Представете си, че се покланяте с уважение на майка си или баща си и им кажете: “Почитам теб и твоята съдба.”

Представете си майка си и/или баща си и й/му кажете: “Аз съм като теб.” И/или “Аз правя също като теб.”

Представете си майка си и баща си един до друг и им кажете: “Това, което съществува между вас, няма нищо общо с мен. Аз съм само детето и няма нужда да избирам между двама ви. Имам и двама ви.”

Представете си, че майка ви и баща ви стоят зад вас и са ви прегърнали.

Представете си майка си и/или баща си пред себе си и кажете: “Взимам това, което си ми дал/а, и ти благодаря за него. То е много и е достатъчно. Мога да направя останалото сам/а.”

Какво е усещането, ако си представите, че сте дълбоко и силно свързани със семейството си и най-вече с майка си и с баща си?

Представете си член от семейството, който е бил изключен, и му кажете: “Ти принадлежиш към нашето семейство.”

Представете си ваш предишен партньор и му/й кажете: “Благодаря ти за това, което получих от теб. Ти на драго сърце можеш да задържиш това, което получи от мен. Аз поемам моята част от отговорността за това,  което се обърка в нашата връзка, и оставям твоята част на теб. Давам ти място в сърцето си като мой бивш партньор. (Ако имате деца: “Чрез нашите деца ние оставаме свързани като майка и баща.)”.

Из “Лечебната сила на миналото” – Бертолд Улсамер

https://www.udemy.com/user/bertold-ulsamer/

admin

admin@www.miastoto.bg