Ще го направя заради теб, дори това да ми струва щастието

“Вашето тяло разказва семейната история”

Ето няколко примера за семейни констелации, които ще ви помогнат да видите невероятната сила на този метод:

Мария беше объркана. В продължение на две седмици тя имаше пристъпи на паника и не знаеше защо. Беше отчаяна и искаше те да спрат, защото се влошаваха. Това беше причината да намери начин да се консултира със специалист. Две седмици преди часа й за консултация нейният партньор от пет години я беше помолил да се омъжи за него и тя каза „да“ с огромно вълнение, след което каза на семейството си, че й е предложил. На следващия ден обаче тя се събуди изключително разтревожена. Усети, че се съмнява дали той ще бъде добър съпруг или баща, без да се довери на опита си, знаейки,че е живяла с него през последните пет години. Тъй като дните минаваха, тревогата й нарастваше, докато се появиха паническите атаки. Какво се беше случило?

Пристъпите на паниката на Мария не приличат на някои симптоми, които се проявяват, и които са свързани със семейната линия, тъй като ние сме част от семейната душа.

Какво е семейната душа?

Всички сме свързани със семейната система или душа, която се състои от много поколения. Ние сме ограничени от тази история, както и от нашите предци. Семейната система се управлява от:

Необходимостта да принадлежим

Тези, които са родени в семейството (независимо дали едва са оцелявали или са живеели в охолство), или са се присъединили към семейството чрез брак, с други думи, “тези, които принадлежат”, принадлежат. Ако някой е изключен, той ще бъде представляван от друг член на семейството. Това често се наблюдава при деца на разведени родители, където единият родител е критикуван от другия, и поради скрита лоялност, детето ще застане на страната на родителя, който е изключен и критикуван. Ние сме в мир, когато всички членове на семейната система са включени.

Нуждата от социален ред

Той гарантира, че на всеки се отдава полагащото му се място. В буквален смисъл това означава, че тези, които са дошли първи, са на първо място. Например, партньорите имат предимство пред децата, освен ако са в смесено семейство. В този случай децата на другите ще дойдат пред новия партньор. Ние сме родени на конкретно място в нашето семейство – тоест, мястото на първородния е преди следващото дете и така нататък. Ако не е на мястото си, детето ще се чувства обременено, ще бъде третирано като родител или може да заеме мястото в системата на изгубено дете или предишен партньор, което води до определена динамика.

Необходимостта от равновесие

Това е балансът между даване и вземане, който управлява споделянето на ресурси, но също така гарантира, че това, което е било взето, се връща, за да се поддържа равновесието. Ние се чувстваме невинни само когато се поддържа равновесие; виновни, ако има дисбаланс; или обидени и огорчени, ако даваме твърде много и не получаваме.

Какво е семейната констелация и откъде идва?

Западната култура предпочита да счита, че всички полезни знания идват от ума. В действителност, както неврологията е доказала, ние живеем в света чрез нашите тела, картографирайки социалното пространство и нашата взаимосвързаност. Семейните констелации осигуряват рамка за картографиране на взаимосвързаността в семействата. Тя достига дълбоко в семейната душа, с най-голямо уважение, смирение и достойнство, за да осигури лечебно движение за възстановяване на потока на любов, подкрепа и сила на цялото семейство, чрез конкретния индивид.

Семейните констелации са терапевтичен феноменологичен подход, който се стреми да възстанови баланса в семейната система чрез подчертаване на системните принципи, които, когато са в ред, възстановяват потока на любовта, подкрепата и взаимосвързаността.

Берт Хелингер, роден в Германия през 1925 г., поставя началото на метода  “семейни констелации” в началото на 90-те години на 70-годишна възраст. Той произхожда от опита му като енорийски свещеник в Африка, работата му със зулусите в продължение на 16 години, и неговото обучение като психотерапевт, както и опита му като военнопленник във войната и книгите, които е чел.

С над 30 книги, преведени на поне 10 езика, публикувани от Хелингер, той продължава да пътува по целия свят и да обучава фасилитатори.

„Голямата душа се движи само в една посока, а тя е – да се включи това, което е било отделено.” Берт Хелингер

Системно мислене

Повечето терапевти разглеждат проблемите, представяни от клиента на лична основа. Например; „Какво трябва да промени клиентът, да интегрира, да се свърже със себе си, за да се реши този въпрос?“.

Фасилитаторът по фамилни констелации, за да извади на светло заплитането, поглежда извън клиента. Той ангажира системното мислене, за да погледне в посоката, в която симптомът посочва (в този случай пристъпите на паника) в семейната система.

Като членове на семейството ние сме носители на симптоми, които сочат към това, което не е разрешено в семейната система. Всички сме свързани. А нашето тяло, поведение, реакции, емоционални модели или борби често разказват историята на това, което иска да бъде признато в семейството, което не е могло да бъде разрешено или видяно назад през много поколения. Ние сме в подсъзнателна отдаденост на семейната система. И всички сме свързани с нея от любов, за да гарантираме, че семейната система ще остане балансирана.

Индикатор, че проблемът на клиента е системен, е, че симптомът продължава да се проявява без значение какви интервенции и терапии се прилагат. Динамиката е следната: „Имам този симптом и не го искам“, а семейната душа казва, че „така е сега“, докато нещо не бъде видяно и признато.

Думите са светове

Да се върнем към паническите атаки на Мария. Въпросът ми, когато чуя историята й, ще бъде: „Кой от семейството се паникьосва, когато стане дума за брак?“

В случая на Мария заедно погледнахме в посока на източника на паниката, проследявайки го с помощта на генограма. Забелязахме някои конкретни факти, на които акцентирахме. Тя обясни, че баба й (майка на майка й) е италианка и е израснала в малко селце в Италия. Тя е била римокатоличка и по време на медения им месец съпругът й й съобщил, че има любовница, която е бременна. Кой се е паникьосвал на тема брак? Баба й!

Това подчертава системния принцип на принадлежност (тъй като любовницата трябваше да бъде включена в семейството, както и детето, родено от тази връзка) и вината и невинността, управляващи принадлежността. Като носител на симптома Мария преживява паниката на баба си.

Клиентите имат достъп до цялата система на семейството. Затова Мария направи проста визуализация, за да включи всички, а нейните пристъпи на паника изчезнаха. Тя се ожени за партньора си и сега има дете.

Вашето тяло разказва семейната история

Семейството и системните констелации дават на клиента ново доказателство, че това, което те знаят подсъзнателно, е истина. Форматът, в който това може да се направи, е:

а) група, в която участниците са избрани да представляват член на семейството и са поставени, за да подчертаят динамиката между всеки от тях и управляващите принципи в системата; или

б) в ума на клиента като визуализация, при което фасилитаторът получава цялата необходима информация от клиента: думи, държание, поза на тялото,  поглед, начин на дишане; или

в) чрез използване на реквизити като фигурки, камъни, черупки или семена, които представляват членовете на семейството – как те се поставят във връзка един с друг и чувствата, които всеки от тях проявява, и това дава възможност на фасилитатора да види картината и да подреди нова лечебна картина.

Ще го направя за теб

Преди много години дойде една клиентка дойде да ме види. Тя започна разговор за това, че е похарчила хиляди долари, опитвайки се да излекува хроничната си умора, но без резултат. Попитах дали тя е единствено дете на разведени родители и с пълно учудване тя каза: “Да.”

Следващият ми въпрос беше: „Чии товар носите?”

Исках да видя дали хипотезата ми е вярна и я помолих да затвори очи и да си представи родителите си до себе си и да ми каже къде стоят. Тя каза: – От двете ми страни. И аз стоя в средата! “

Дете, поради своята абсолютна любов към двамата родители, ще направи всичко, за да постигне баланс в семейството, като носи бремето. А това не е негова работа. Всяко дете е малкото с необходимостта да заеме своето законно място, своя социален ред в семейството. Тоест тези, които идват първи, са на първо място.

Клиентът оставя своите родители с тяхната съдба. Носенето на такава тежест или заемането на позиция между родителите е твърде много за едно дете. Това често води до хронична умора.

Изцелителната картина или лекарството в този случай е да попитаме клиента: „Какво е това движение, което бихте могли да направите, за да промените тази ситуация?“

В ума си тя направи една крачка назад, за да даде възможност на родителите да се гледат. Те се обърнаха към това, което предстои да бъде разгледано между тях.  Те – и в повечето случаи е така – видяха любовта, която остава.

Седмица по-късно тя много развълнувано позвъни да каже, че няма симптоми на хронична умора! Не е имала цяла седмица. И, разбира се, е без симптоми и до днес.

Всички ние идваме от съвършени семейства

Както в природата, семейната душа непрекъснато се стреми да постигне баланс. Тя се стреми да признае тези, които са изключени, и да гарантира, че всеки има своето законно място в семейството. Целта е постигането на баланс между даване и вземане.

Автор: Brenda Sutherland

 

admin

admin@www.miastoto.bg