Кундалини Рейки и Усуи Рейки: информация и разлики между тях

Съществуват огромен брой Рейки-мастери. Всеки от тях има свое собствено виждане по въпроса какво представлява Рейки и как се използва. В резултат на това са се появили различни видове настройки в лечебната система Рейки. За начинаещите е важно да са запознати с различните „видове“ Рейки-инициации, за да изберат най-подходящата за себе си.

Имате опцията да избирате между 30 различни Рейки-системи, всяка с различна техника на инициация. Разбира се, в този брой не са включени подкатегориите и клоновете, които са само косвено свързани с Рейки. Следователно съществуват „мини-Рейки“ практики, освен 30-те известни вида Рейки-инициации. Изборът е ваш.

Все пак има два вида, които силно препоръчваме – Кундалини Рейки и Усуи Рейки. Днес ще поговорим за Кундалини Рейки и Усуи Рейки. Ще ви дадем тяхното определение, основатели и разлики между тях.

Кундалини Рейки

Кой е създал тази система?
Създателят на енергийната система „Кундалини Рейки“ е Оле Габриелсен, скандинавски лечител с над 20 годишен опит в областта на инициациите в Рейки. Освен Кундалини Рейки, други негови известни проекти са Full-spectrum light Reiki and Original reiki. Мастер Габриелсен е признат авторитет. Той е провел различни семинари по целия свят и в момента продължава да споделя своя опит.

Съдбоносната среща на Оле с Учителя Кутхуми (Кут Хуми) е довела до създаването на Кундалини Рейки. Възнесеният учител Кутхуми е индуски мастер и повечето от неговите учения нямат нищо общо с инициирането в Рейки. Оле обаче е съзрял, че един аспект от индуската практика, наречен „Кундалини“, е свързан с настройката в Рейки. По този начин той се е опитал да обедини тази мъдрост в настройката за Рейки и Кундалини.

Резултатът е Кундалини Рейки, която е една от най-влиятелните творби на Оле.

Какво е Кундалини Рейки?

В индуизма Кундалини е вид енергия на жизнената сила. При неосъзнатите хора тя се намира лежаща в покой в ​​основата на гръбначния стълб.

От друга страна, Кундалини отваря другите канали и чакри при осъзнатите хора. Събуждането на кундалини има няколко предимства. Едно от тях е просветленото съзнанание.

Само малцина обаче имат способността да се справят с пробуждането на Кундалини за кратък период от време. Няма конкретен срок, в който това може да се случи.

Процесът на пробуждане изисква търпение и всеотдайност. Както казва един майстор, „събуждането на Кундалини може да продължи толкова дълго, колкото е броенето на частици пясък в буркан“.

Тук влиза в играта Рейки. В Кундалини Рейки практикуващите използват Рейки, за да ускорят активирането на Кундалини.

Практикуващите заявяват, че Рейки има способността да отключва каналите на чакрите в тялото, които ограничават или предотвратяват бързото активиране на Кундалини. Обикновено отключването на тези канали отнема години на медитация.

Но това не е така с помощта на Кундалини Рейки. Активирането може да не се случи веднага с Рейки, но процесът все пак е по-бърз.

Рейки е универсална енергия. Следователно, тя действа като катализатор за активирането на Кундалини, която е форма на жизнена енергия.

Също така, пробуждането на Кундалини с Рейки се усеща малко по-различно от нормалното пробуждане на Кундалини. Ето някои от предимствата при използването на Рейки:

– улеснява манифестирането;
– осигурява лечебно усещане (предимно духовно);
– подобрява любознателността;
– премахва безпокойството.

Усуи Рейки

Кой е отривателят?
Откривателят на Усуи Рейки е д-р Микао Усуи. Д-р Микао Усуи е един от хората, които формализират практиката на инициация в Рейки в Япония.

Факт е, че някои от базисните основи на инициацията в Рейки на Запад идват от него. Рейки практиката на д-р Усуи се фокусира предимно върху изцелението на ума и тялото.

Какво е Усуи Рейки

В Усуи Рейки се ползва една от най-ранните форми на инициация в Рейки. Това е вид Рейки практика, която се фокусира предимно върху изцелението.

Учителите предават Рейки енергията, минаваща през тях, за да започнат процеса на настройка на учениците.

Изцелението се извършва чрез циркулиране на Рейки в тялото, за да се отворят енергийните канали и чакри в тялото.

Освен предаването на енергия, мастерите в Усуи Рейки използват символи или талисмани. Талисманите или символите са важни в практиката при Усуи Рейки, защото позволяват ефективното използване на универсалната енергия.

Символите или талисманите, които майсторите използват при инициациите, са както следва:

– символ за мощност и сила – за пречистване и подобряване на фокуса;
– символ за хармония – за емоционално и психологическо изцеление;
– символ за разстояние – за изграждане на духовна връзка;
– мастерски символ – често се използва в комбинация със символи за разстояние и хармония по време на изпращането на енергия;
– символ за завършване – за прекратяване на процеса на предаване на енергия от мастера към обучавания.

Кундалини Рейки срещу Усуи Рейки- разликите

По какво се различават Кундалини Рейки и Усуи Рейки по отношение на произхода?

Усуи Рейки се е появила преди Кундалини Рейки. Важно е също да се отбележи, че основите на Кундалини Рейки може да са взаимствани от Усуи Рейки.

Нещо повече, Усуи Рейки има своите почитатели в Азия, тъй като неговият основател е японец. Кундалини Рейки е по-„западна“, тъй като нейният основател е роден в Европа.

Също така философиите, които формират основата на Усуи Рейки, идват от по-старите практики за настройка на Рейки в Япония.

От друга страна, гръбнакът на Кундалини Рейки се основава от практиките за иницииране в Рейки, които западните мастери преподават на практикуващите.

Някои от основните принципи на Кундалини Рейки са повлияни от индуистичните вярвания на Възнесения Учител Кутхуми.

Основните принципи на Усуи Рейки се основават на будистките вярвания на д-р Микао Усуи.

Колко различни са Кундалини Рейки и Усуи Рейки по отношение на целта на тяхното ползване?

Основната цел на Кундалини Рейки е отварянето на енергийните канали чрез Рейки, за да се събуди спящата Кундалини енергия, която се намира в основата на гръбначния стълб.

Обратно, целта при Усуи Рейки е да се отворят каналите и чакрите чрез енергията, за да се излекуват ума, тялото и душата.

Кундалини е жизнена енергия, която осигурява много духовни ползи, когато се събуди.

Тъй като пробуждането на Кундалини е основната цел на Кундалини Рейки, може да се каже, че целта на тази система се движи най-вече около духовното просветление.

Усуи Рейки се фокусира повече върху лечебния аспект на Рейки. Следователно стремежа в Усуи Рейки е енергията да се ползва за алтернативни медицински цели.

Колко различни са Кундалини Рейки и Усуи Рейки по отношение на лечебния процес?

Двете системи са много различни. Кундалини Рейки няма много преки лечебни ползи.

Кундалини Рейки може да се използва за лечение на блокажи на чакрите. Въпреки това, тази енергия няма физическите лечебни ефекти, които има Усуи Рейки.

Енергията Усуи Рейки е по-полезна, когато става въпрос за възстановяване на мисленето, дишането, движението и т.н. Като се има предвид това, Усуи Рейки има по-практична употреба в алтернативната медицина от Кундалини Рейки.

Кое е по-лесно за използване? Кундалини Рейки или Усуи Рейки?

Кундалини Рейки е по-лесна за прилагане от Усуи Рейки. Тя не изисква сложни техники и ползване на символи.

Човек трябва само да медитира и да усеща как енергията на Рейки се разнася по цялото му тяло.

Има само една цел в Кундалини Рейки и тя е пробуждането на Кундалини енергията. След като Кундалини се издигне, практикуващият е почти свършил работата си с Кундалини Рейки.

Кое е по-полезно? Кундалини Рейки или Усуи Рейки?

Не можем да кажем, че Кундалини Рейки енергията е по-полезна от Усуи Рейки или обратното. В края на краищата, изборът кой метод да практикувате зависи от вашите нужди. Предлагаме ви да се спрете на Кундалини Рейки, ако целта ви е да постигнете духовно просветление. От друга страна, вместо това опитайте с Усуи Рейки, ако целта ви е да използвате Рейки за изцеление на духа, ума и тялото.

В заключение: кое е по-доброто за начинаещи? Кундалини Рейки или Усуи Рейки?

Смятаме, че изучаването на Усуи Рейки може да бъде по-добро за начинаещи, дори да е по-трудно. Голяма част от принципите в Усуи Рейки могат да бъдат приложени към практиката при Кундалини Рейки.

Следователно, наличието на адекватни познания за Усуи Рейки ще улесни начинаещите да се справят с Кундалини Рейки.

Въпреки това, изучаването на Усуи Рейки може да отнеме известно време. Това е причината по-нетърпеливите начинаещи да предпочетат да ползват Кундалини Рейки вместо Усуи Рейки за незабавни резултати.

В крайна сметка ще се справите добре, независимо дали избирате Усуи Рейки или Кундалини Рейки.

И двете са много полезни. Все пак и в двете лечебни системи се използва една и съща универсална енергия. Не разликите между тях определя успеха, а вашата упоритост и решителност.

Автор: John Phillips
Превод: Мая Колева
Източник: www.reikigalore.com

admin

admin@www.miastoto.bg